Dravecky Family Homepage - A Draveczky család Dravecky, Dravecký, Draveczky Dravecky, Dravecký, Draveczky

A Draveczky család

Draveczky - Cseh ország, Szlovákia, Magyar ország és Romania

A Draveczky csalad története

1077 - ben László király Szkopek Jánosnak ajándékozza Szigovitz várát. János családja boldogan él a cseh királyságban 1240 - ig, amíg a török támadások alatt, két fiatal szerzetes kivételével az egész családot ki nem irtják. Azért, hogy a család ki ne haljon, engedélyezik nekik, hogy elhagyják a kolostort és családot alapítsanak.

1334 - ben Skop János a wroclavi fejedelem udvarnoka. Fia, Bogislav, megmenti Zsigmond királyt, aki a siklósi várban volt fogságban. Hálából a király neki ajándékozza Bellohrad várát. Bogislav fiait, akik szintén a katonai pályát választják, a következő helyek kapitánjaivá választják: Wroclav (ma Lengyelország területén), Těšín (ma Csehország területén) és Eger.

Bogislav fia, Stanislav a těšíni fejedelemtől 4 sziléziai falut kap ajándékba, köztük Tošanovice falvát (ma Csehország területén). Itt telepszik le családjával együtt és felveszi a Tluk vezetéknevet, ami cseh fordításból annyit jelent: "az, ki fel - le járt a világban". Leszármazottai még ma is úgy ismertek, mint Tluk von Toschanovitz.

Tluk Stanislavnak két fia született. Az egyik Melchior, aki a mohácsi vész után Magyarországon telepszik le, ahol érdemeiért I. Ferdinánd királytól Szepes megyében 4 községet kap ajándékba. Az egyik közülük Dravecz falva (ma a szlovákiai Dravce), ami alapján felveszi a Draveczky családnevet (jelentése a régi szlovák fordításból: Dravecból).

A Dravecky család a Szepes megyében virágzott, habár a család tagjai kapnak még területeket főleg Zemplén, Bihar és Ungvár megyékben is.

Az egyik legnevezetesebb leszármazott IV. Draveczky László Gálospetriből, Bihar - megyéből, aki bátor katona és kiváló nagykövet. Ezzel nemcsak gazdagságot és hírnevet szerez a családnak, hanem kivívja a magyar arisztokrácia elismerését is.

További nevezetes leszármazott Draveczky Gábor Szepes megyéből, aki 1779 - ben bárói címet nyer Mária Teréziától.

Családfa

A Draveczky család két családfáját sikerült felállítanunk: A régebbi családfa 1334-től kezdődik és a legutolsó feljegyzések a 19. század végéről származnak. Az újabb családfa több, mint 340 családtagból áll, főleg Szlovákia területéről, akik valamilyen módon Szepes megyéhez kapcsolódnak. A legrégebbi feljegyzés ebben a családfában a 19. század közepétől származik. Mindkét családfát fokozatosan kitöltjük.

Családi címer

Draveczky családi címer

A Dravecky család címere a Tluk család címeréből indul ki. Fa edényből kinövő fehér liliomot ábrázol. Később a címert báró Draveczky Gábor további jelképekkel bővítette, mint például Szent István - rend kiskeresztje, amit Mária Terézia ajéndékozott a bárónak.

Címerek, amelyek jelenleg rendelkezésünkre állnak, nem nagyon jó minőségűek, mivel régi könyvekből vannak kimásolva, de azért mi megpróbáltuk és felújítottuk a család címerét.

Az eredeti címer a Draveczky család krónikájában található, ami után még szintén kutatunk. Ha esetleg valamilyen információval tud szolgálni, kérjük lépjen kapcsolatba velünk.

Jelenlegi Dravecky család

A Dravecký - ak többsége Magyarországon és Szlovákiában él. A család Szlovákiában élő ága, feltehetőleg valamikor az I. világháború után, a Draveczky nevet Dravecký -ra cserélte, a szlovák nyelvtan szerint.

Amennyire tudjuk, ma már nem letezik semmilyen kapcsolat a család más megyében, esetleg határon túli ágai között. Lehet, hogy ez a projekt és ez az oldal segít abban, hogy újra megtaláljuk az egymáshoz vezető utat.

Nyilvános forrásokból, mint például a telefonkönyv, elkészítettük a Dravecký - ak jegyzékét. Ha esetleg Önöket még nem tartalmazza a jegyzék, nagy örömünkre szolgálna, ha kapcsolatba lépne velünk. Eddig a vezetéknév ezen alakjaival találkoztunk: Draveczky, Dráveczky, Dravecký, Dravecky, Draveczki, Dravecki, Dravetzki, Dravetzky.

Newsletter

Ha szeretné, hogy tájékoztassuk az újabb fejleményekről projektunkkal kapcsolatban, jelentkezzen a newsletter -re. Feltehetőleg 3 hetenként új informéciókat küldenénk az Őn címére. Címét nem továbbítjuk és más célokra nem használjuk fel.

Email cím

Ha az Ön neve Dravecky (bármilyen alakban), kialakíthat email címet a következő formában: saját név@dravecky.org.

Kapcsolat

Örülnénk, ha kapcsolatba lépne velünk és megírná véleményét. Hagyhat üzenetet látogató könyvünkben, vagy lépjen kapcsolatba velünk. Ha az Ön neve Draveczky (bármilyen alakban), kérjük lépjen kapcsolatba velünk. Köszönjük.


Jaroslav 'Jay' és Andrea Dravecky
Jaroslav Dravecky


Úvod  •  História rodu  •  Rodový erb  •  Rodokmeň  •  Kronika  •  Osobnosti  •  Zaujímavosti  •  Zoznam  •  Kniha návštev  •  Kontakty
ENGLISH: About Dravecky family  •  MAGYARUL: Draveczky család
© 2003-2018 Dravecky.org